Lyukó - Varbó

2014.07.14. 21:29

Meleg volt egész nap, nem is vagyok jól, meg általános szarazélet hangulatomnak köszönhetően ismét kirándulásra kényszerítettem a családot.

Mire összeraktuk magunkat már dörgött az ég. Na, jó én aztán nem futamodok meg, úgy is annyi volt a terv, hogy elmegyünk Varbón keresztül Kazicbarcikára, ott keresünk valamit játszóteret, kicsit hintázunk, játszunk és irány haza. Délután 4-kor nem lehet nagystílű programokat tervezni.

Az útvonal összeállítása során láttam, hogy az út Lyukóbányán keresztül vezet. Régóta szeretném ezt a helyet megnézni. De sosem egyezett bele a Háttértársam, hogy arra menjünk. Nem is az volt a célom, hogy meztelen cigánygyerekek szomorú szemét örökítsem meg 3 nyalókáért cserébe. Tudom, nagy fotós siker, amikor a mélyszegénységben élők közé leereszkedik a sajtó és segítségnyújtásnak álcázva belefényképeznek az emberek végbelébe is. A másik véglet ugyanezeket a képeket orkok meg nézzétek a férgeket feliratokkal ellátva mutogatják.

 Nem akarok semmi nagyot mondani ezekkel a képekkel, csak megint ugyanazt. Borsodban rengeteg hihetetlen szép táj van és ha rendbe tennék a közbiztonságot, meg rendbe tennék a fejeket, hogy itt se kizárólag mélyszegénységben élő, iskolázatlan emberek laknak egy hatalmas összefüggő putriban lehetne turisztikai célpont ez a környék.

Na, de mit is tudunk a Lyukóról. Az emberek lemondó szájgörbítéssel ejtik ki ezt a szót a „Lyukó”.Lyukóbányában a szén kitermelést a harmincas években kezdték meg, de a háború és a talajviszonyok okán 1944-ben le is állították, később az 50-es évektől működött a bánya és a 60-as években volt a legnagyobb arányú kitermelés. A bánya működésének folyamatos korszerűsítésével 1985-re elérték az évi 1 000 000 tonnás kitermelést és 2 500 fős foglalkoztatást.

Végül mára a bányászatnak végleg vége, 2004 óta a bányák zárva, a bányászat köré épült vidék lakóinak száma megfogyatkozott. A fénykorban vájárképzés volt a tanulótárnákban, saját sporttelepük, könyvtáruk, üdülőtelepük volt, gyakorlati helyet biztosított a Miskolci Egyetem mérnökeinek. 66 évnyi működése során Lyukóbányán 38 millió tonna szenet bányásztak ki.

A Lykóból elmentek a régi lakosok jelentős részben, azaz aki tudott. Ide szorultak ki a szegények, igen, jelentős részben a romák. Nem akarok erről a témáról kiselőadást tartani, sok gondolatom van a témáról, beszéljenek inkább a képek, nincs bennük semmi különös.

Pár kép Varbóról

Itt pedig a Lyukó.

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-kep.blog.hu/api/trackback/id/tr876508717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása